Log masuk
Log masuk
Log masuk
Pilih Bahasa

Tafsir Muyassar Tafsir: Al-Kahfi Ayah 16

18:16
واذ اعتزلتموهم وما يعبدون الا الله فاووا الى الكهف ينشر لكم ربكم من رحمته ويهيي لكم من امركم مرفقا ١٦
وَإِذِ ٱعْتَزَلْتُمُوهُمْ وَمَا يَعْبُدُونَ إِلَّا ٱللَّهَ فَأْوُۥٓا۟ إِلَى ٱلْكَهْفِ يَنشُرْ لَكُمْ رَبُّكُم مِّن رَّحْمَتِهِۦ وَيُهَيِّئْ لَكُم مِّنْ أَمْرِكُم مِّرْفَقًۭا ١٦
وَإِذِﱁ
ٱعۡتَزَلۡتُمُوهُمۡﱂ
وَمَاﱃ
يَعۡبُدُونَﱄ
إِلَّاﱅ
ٱللَّهَﱆ
فَأۡوُۥٓاْﱇ
إِلَىﱈ
ٱلۡكَهۡفِﱉ
يَنشُرۡﱊ
لَكُمۡﱋ
رَبُّكُمﱌ
مِّنﱍ
رَّحۡمَتِهِۦﱎ
وَيُهَيِّئۡﱏ
لَكُمﱐ
مِّنۡﱑ
أَمۡرِكُمﱒ
مِّرۡفَقٗاﱓ
١٦ﱔ
Dan oleh kerana kamu telah mengasingkan diri dari mereka dan dari apa yang mereka sembah yang lain dari Allah, maka pergilah kamu berlindung di gua itu, supaya Tuhan kamu melimpahkan dari rahmatnya kepada kamu, dan menyediakan kemudahan-kemudahan untuk (menjayakan) urusan kamu dengan memberikan bantuan yang berguna".
Tafsir
Lapisan
Pelajaran
Renungan
Jawapan
Qiraat
Hadis
وحين فارقتم قومكم بدينكم، وتركتم ما يعبدون من الآلهة إلا عبادة الله، فالجؤوا إلى الكهف في الجبل لعبادة ربكم وحده، يَبْسطْ لكم ربكم من رحمته ما يستركم به في الدارين، ويسهل لكم من أمركم ما تنتفعون به في حياتكم من أسباب العيش.